top of page

REGENSBURG


JEZIČNO PUTOVANJE DVIJU UČITELJICA NJEMAČKOG JEZIKA


Naime, u proljeće 2015. saznavši da smo dobili sredstva za stručno usavršavanje u sklopu programa Erasmus + KA1 za projekt naše škole započelo je planiranje mobilnosti naših malenkosti Edine Smoljo i Danijele Gašpar.


Odlučivši se za osvježavajući tečaj za nastavnike njemačkog jezika u bavarskom, izrazito studentskom gradiću Regensburgu sa stoljetnom tradicijom kontaktirali smo odgovarajuću školu stranih jezika Horizonte (link škole: www.horizonte.com) te možemo reći da je to bio pun pogodak.




Škola i program koji nudi za usavršavanje nastavnika njemačkog jezika ispunila je sva naša očekivanja te svojom raznolikošću sadržaja i tema učinila je naš boravak interesantnim, motiviranim za primjenu naučenog u nastavi i omogućila nam da našu zaintrigiranost i ljubav prema njemačkom jeziku prenesemo i na naše učenike. Dvotjedni tečaj u Regensburgu započeo je 01. veljače 2016. i trajao je do 12. veljače 2016. Ljubaznost djelatnika a među njima i profesora škole Horizonte koji su svojom agilnošću i spremnošću pomoći i učiniti naš boravak što ugodnijim uveliko pridonijeli da naša pozitivna iskustva dijelimo sa drugima. Pozitivnim želimo istaknuti i što smo bili dio internacionalne male skupine nastavnika njemačkog jezika iz Poljske, Češke i nas iz Hrvatske, s kojima smo ostvarili dobar kontakt, a nadamo se i u budućnosti dobru poslovnu suradnju na nekim zajedničkim projektima.

Program stručnog usavršavanja bio je raznolik, opsežan, dobro osmišljen i nadasve poučan, a za cilj je imao produbljivanje znanja na području metodike, didaktike poučavanja stranog jezika, zemljoznanstva te aktivnim sudjelovanjem u nastavi sustavno smo uvježbavali sve jezične vještine i uveliko osvježili vlastito znanje njemačkog jezika. Od tema koje smo obrađivali istakli bi uspoređivanje njemačkog školskog sustava sa sustavom država sviju polaznica tečaja. Kako izgleda školski dan u Njemačkoj uvjerili smo se prisustvujući u nastavi jedne škole pod nazivom „Realschule am Judenstein“.

Teme kao što su jelo i piće, glazba u nastavi stranog jezika, govor mladih, igre u nastavi stranog jezika, te kreativno pisanje također su bile sastavni dio tečaja.

Osim obveznog dijela škola je nudila i raznolik program u slobodno vrijeme gdje možemo istaknuti obilazak grada pod stručnim vodstvom, posjet poznatoj pivovari,

Regensburškoj katedrali,

dvorcu Turm i Taxis te izlete u umjetničku koloniju Kallmünz

te obližnje gradove Passau

i predivni Bamberg

koji se kao i Regensburg nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine.

Sav naš uloženi trud u pripremi projekta uveliko se isplatio, budući da su nam očekivanja naše mobilnosti i više nego ispunjena i sam naziv tečaja kao osvježavajući nije slučajno takav, jer nakon povratka sa mobilnosti možemo zaključiti da nas je u neku ruku „osvježio“ i „razbudio“, a veća motiviranost za učenje njemačkog jezika vidljiva je i na učenicima, koji se svakim satom vesele novim metodama u poučavanju. Stoga bi smo toplo preporučili svima da se aktivno uključe u projekte Erasmus+, budući da zadovoljstvo nije jednostrano, nego na korist i šire zajednice, a zadovoljan i motiviran učenik je cilj svakog dobrog učitelja. U slučuju kakvih pitanja i nedoumica osjećajte se slobodnim kontaktirati nas na mail adrese edtucic@yahoo.com i danijela.gaspar357@gmail.com te ako smo u mogućnosti savjetima ili nekim drugim oblikom pomoći rado ćemo vam izaći u susret. Jer kao što bi Seneka rekao: „Kad poučavamo druge, učimo i sami.“




RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
No tags yet.
bottom of page